Yleistä kiviportaista


Share

Kiviportaiden rakentamisen pitäisi olla hyvin helppoa: otetaan pari riskiä miestä, tarvittava määrä tasakorkeita, litteitä kivipaaseja ja laitetaan ne limittäin toistensa päälle. Niin se tehdään, jos tausta on tukeva ja liikkumaton. Mutta kuinka rakentaa kiviaskelmat, kun niille joutuu rakentamaan myös tukevan taustan? Tai kuinka rakennetaan kiviportaat, jos sopivia litteitä kivipaaseja ei ole saatavilla?

Kiviportaat.fi sivustolla esitetään kolme kiviportaiden rakennusprojektia joiden tiedoista ja kokemuksista voi olla hyötyä kiviportaiden rakentajille:

  1. Kiviportaiden rakentaminen sivulla esitetään, kuinka suhteellisen pieniä kiviä käyttämällä voidaan tehdä kiviportaat. Työssä hyödynnetään pystykivi rakennustekniikkaa, joka on esitelty täällä (=linkki).
  2. Kiviaskelman rakentaminen sivulla näytetään, kuinka kiviaskelman tausta voidaan vahvistaa kivillä tai suojatulla hiekalla.
  3. Uudet kiviportaat sivulla esitetään helpoin ja nopein tapa rakentaa kestävät kiviportaat. Portaat rakennetaan käyttämällä valmista, tehdasvalmisteista elementtiä. Elementti on kaunista erikoisalumiinia ja siinä on mahdollisuus uniikkiin turvallisuuspiirteeseen: reunoihin voidaan lisätä pimeässa hehkuva valolista, joka ei tarvitse sähköä. ECOaurora valolista latautuu valossa ja sen kestävyys ulkona on valmistajan mukaan yli 20 vuotta.

Tietysti kiviportaan voi rakentaa tehdasvalmisteisista kivipaaseista, mutta siihen tuskin tarvitaan rakennusohjetta. Lego rakennuspalikat ovat vain kivipaasien miniatyyriversioita. Lähes lasten leikkiä, jos kivipaasien paino voidaan unohtaa.